Viisi toivetta uudelle vuodelle

Viisi toivetta uudelle vuodelle

Arvoisa vuosi 2017, kiitos, että olet alkamassa. Edeltäjäsi, vuosi 2016, päättyi perin sekavissa tunnelmissa. Kulunutta vuotta on kuvailtu Euroopan ja maailman hulluksi vuodeksi, syystä. Tapahtui paljon sellaista, minkä takia me ihmiset katselemme peilikuvaamme häpeissämme ja kummissamme. Toisaalta vuosi 2016 sinetöidään maailmankirjaan vuotena, jonka aikana riemuittiin, itkettiin onnenkyyneleitä ja naurettiin henkeä haukkomalla. Alkaessasi kohtaat nämä "saavutuksemme" ja saavutuksemme.

Pyydän jo etukäteen anteeksi, sillä osasi ajan syklissä ei ole helppo. Toivotamme sinut silti avosylin tervetulleeksi, sillä uusi vuosi jos jokin on merkki siitä, että toivoa on.

Tässä sinulle toivelista asioista, joita minä sinulle – ja sinun kauttasi – toivon.

1. Muistuta meitä inhimillisyydestä

Inhimillisyys on sitä, että annamme toiselle ihmiselle arvon, kunnioitamme häntä, emme loukkaa, osoitamme hienotunteisuutta, kuuntelemme ja olemme hänestä kiinnostuneita. Inhimillisyys pohjaa ihmisarvoon ja ihmisoikeuteen. Et tarvitse ohjenuoraksi muuta kuin YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen I artiklan:

"Kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan. Heille on annettu järki ja omatunto, ja heidän on toimittava toisiaan kohtaan veljeyden hengessä."

2. Muistuta meitä välittämisestä

Se, miten toistemme lisäksi kohtelemme eläimiä ja luontoa, kertoo paljon ihmiskuntamme yleisestä moraalisesta tilasta. Tällä hetkellä tilanne ei näytä kovin hyvältä, vaikka Pariisin ilmastosopimus saikin sinetin marraskuun alussa. Monessa paikassa tapahtuu nyt paljon asioita, jotka ovat vaikeuttamassa yhtä kansakunnan merkittävimmistä taisteluista, taistelua ilmastonmuutosta vastaan.

Esimerkiksi sään ääri-ilmiöt muistuttivat jälleen edeltäjäsi aikana, että ilmastonmuutos on totta. Vuosi 2016 oli todennäköisesti koko mittaushistorian lämpimin vuosi. Syyskuussa arktinen merijää oli mittaushistorian toiseksi pienin. Jos toimemme ovat kohtalokkaita luonnolle, miten ne eivät olisi sitä lopulta myös toisillemme?

3. Muistuta meitä älykkyydestä

Kuluneen vuoden aikana maapallolla puhuttiin paljon tiedon jälkeisestä ajasta – siitä, että mielipide olisi verrattavissa faktoihin perustuvaan tietoon. Suurista asiakokonaisuuksista keskusteltaessa syntyi virheisiin ja valehteluun perustuvia näkökulmia, jotka muuttuivat osittain totuudeksi. Perusteluiksi riitti, että näinhän se on.

Toivon, että sinun mukanasi palaavat tieto ja faktat. Maailmassa on niin paljon pelkoa, että emme kaipaa yhtään valetietoon pohjautuvaa pelottelua.

4. Muistuta meille, että rohkeus asuu meissä

Muistuta meille, että rohkea uskaltaa olla samaa ja eri mieltä. Rohkea on sellainen, joka ollessaan väärässä uskaltaa muuttaa mielipidettään tai seistä sen takana, minkä tietää olevan totta. Muistuta niitä, jotka kompastelevat, että muutkin kompastelevat. Rohkea uskaltaa pelätä uutta, mutta kohdata sen joka tapauksessa.

Sano niille, jotka eivät enää jaksa, että kyllä, sinä jaksat.

5. Muistuta meitä, että ilo on vastaus

Hihhihhihhi, hahhahhahha, tirsk, hohhohhohoo! Wau! Oho! Mahtavaa! Onnea! Kiitos!

Oli kyse sitten lapsesta tai aikuisesta, yritä muistuttaa meitä siitä, että ilo ja iloisuus ovat sallittuja tunteita, joita saa ja joita on oikeus kokea. Kiireen ja stressin keskellä ystävän tai tuntemattoman kehaisu muuttaa olotilaa kummasti.

Helsingin Sanomien toimittaja Elina Tanskanen (HS 27.12.2016) kirjoitti osuvasti siitä, että ikä tuo vakavuutta ja monimutkaisuutta elämään. Suomalaisessa kulttuurissa on syvällä ajatus, että jos ottaa ilon irti aikuisena jostain, se päättyy lopulta kyyneliin. Toimittaja jatkaa, miten on väärin ajatella, että ilo ja riemu olisivat jotenkin lähtökohtaisesti väärin. Ihmisen elämässä tilanteet nyt joka tapauksessa vaihtelevat ilosta suruun ja toisinpäin.

Juuri niin. Siksi kaikesta, mistä voi riemuita, tulee riemuita. Siksi kaikesta, mistä vain voi olla ylpeä, tulee olla ylpeä. Siksi onnellisuuden esiintuominen on hyvä asia, ei kateuden pelossa piilotettava asia. Ja siksi vaikka kuperkeikan heittäminen aamutuimaan 31-vuotiaana on hyve.

Kun eteesi, vuosi 2017, tulee noin 365 päivän päästä tilinteon hetki, toivon, että olet huomioinut listani.

Kyllä me tiedämme, että kun kelaa takaisin kuluneita kuukausia, voi näiden toiveiden toteuttaminen näyttää vaikealta. Milloin pommit tuhoavat koteja. Milloin rekat ajavat väkijoukkoihin. Milloin tositelevisiosta tutut katsovat kiittävät voitokkaana kannattajiaan. Milloin erotaan EU:sta. Milloin annetaan koulutuslupauksia. Milloin tuulivoima on räjäyttänyt lepakot. Milloin tunnemme voimattomuutta, kun suuret kulttuurintekijät poistuvat luotamme aivan liian aikaisin – läheisistä ihmisistä puhumattakaan.

Toivon, että autat meitä ymmärtämään ja luottamaan.

Jaa juttu: