Työleiri vai keidas keskellä kaupunkia? Siirtolapuutarhamökkien omistajat kertovat

Soile Ahon siirtolapuutarhamökki on Raholassa.

Työleiri vai keidas keskellä kaupunkia? Siirtolapuutarhamökkien omistajat kertovat

Soile Ahon siirtolapuutarhamökki on Raholassa.
Ikäni kerrostalossa asuneena olen usein kaihoisasti katsellut siirtolapuutarhakyliä. Mietin, ovatko ne ennemmin rentoutumisen paikkoja vai työleirejä. Kävin kysymässä tamperelaisilta.

Olen ikäni asunut kerrostalossa, korkeintaan kolmen kilometrin päässä Tampereen Keskustorista. Parveketta ei nykyisessä kodissa ole, mutta virittelen basilikat ja muut yrtit innoissani keväällä ikkunalaudalle. Kumma kyllä ne eivät koskaan näe syyskuuta.

Olen aina ollut kateellinen ihmisille, joilla on oma piha. Omakotitalo on haaveeni.

Siellä kivasti ryytimaata kuopsuttelisin ja kukkia kastelisin. Kaikki taimet alusta asti itse kasvattaisin ja nauttisin oman maan sadosta etenkin tähän aikaan vuodesta, kun marjakausi on parhaimmillaan ja sadonkorjuu täydessä tohinassa.

Olen tosin kuullut huhua, että omassa pihassa voi olla välillä tuskaisen paljon tekemistä. Lisäksi omakotitaloasumiseeni on karkeasti arvioituna vähintään 150 000 euron matka Tampereen seudulla.

Tampereella on kaupunkiviljelyä esimerkiksi yliopiston kampusalueilla. Tahmelan rannassa on viljelty kaikenlaista jopa vuosisatoja.

Siirtolapuutarhat ovat yksi suloisimmista omavaraistalouden ilmentymistä kaupungeissa. Tampereella etenkin Raholan, Nekalan ja Litukan puutarhat pitävät pintansa urbaanin elämän puristuksessa.

Nopeasti googlaamalla selviää, että siirtolapuutarhamökkejä on myynnissä Tampereella 23 000–60 000 eurolla. Aivan halvasta huvista ei ole kyse.

Siirtolapuutarhojen ohi lenkkeillessäni olen ihastellut pikkumökkejä, joiden rykelmät muodostavat aivan oman maailmansa. Siirtolapuutarhat ovat mielessäni pieniä keitaita keskellä kaupunkia. Vai ovatko?

Lähdin paahteisena elokuun päivänä kahteen siirtolapuutarhan tutkimaan, minkä tyyppiset ihmiset tätä kaupunkikulttuuria harrastavat.

Kaisa Hakalan silmää miellyttävät tällä hetkellä etenkin syysleimut.

Kaisa Hakala

Litukan siirtolapuutarha

”Olen aina miettinyt, että haluan siirtolapuutarhamökin, mutta tämän hankkiminen meni todella vauhdilla. Kaverin työhuonekaveri oli myymässä tätä. Tulin katsomaan paikkaa ja sanoin heti, että voisin ostaa tämän.

Jotkuthan tekevät hirveästi taustatyötä ostaessaan siirtolapuutarhamökkejä, minä en tutkinut mitään. Tuli vain sellainen olo, että tämä on minun paikkani. Kaksi kesää olen tässä jo ollut.

Aikaisemmin minulla oli puutarhapalsta Tahmelassa. Se oli kivaa puuhaa, mutta se on hieman kauempana. Siirtolapuutarha on kiva, kun asun toisella puolen katua – vähän kuin olisi oma piha.

Täällä oli melkein kaikki valmiina, en ole juurikaan istuttanut uusia kasveja. Kasvimaalla on ollut surkea kesä, mutta olen sitäkin laitellut. Tuntuu, ettei mikään ole itänyt, ja kaikki omenatkin ovat rupisia.

Jänikset ovat käyneet popsimassa salaattia. Ja etanoitakin on, ne ovat syöneet paljon kaikkea. En ole siitä jaksanut stressata. Syökööt, ei se haittaa. Täällä viljely on enemmänkin mukavaa puuhastelua kuin sitä, että kasvattaisi kaiken säilöttäväksi talvikaudeksi.

Lempikasvini on varmaan vadelma. Se ei ole kauniin näköinen, mutta niitä on tullut tänä vuonna paljon. Jos joku tulee käymään on mukavaa, että voi tarjota vadelmia kotiinviemisiksi. Tai jos menee kylään, voi viedä omasta puutarhasta kukkakimpun.

En ole sellainen mökkeilijä, joka haluaa roudata tavaransa viikonlopuksi kauas. En myöskään halua mökkeilyn olevaan mikään työleiri. Tulen usein tänne vain juomaan kahvia ja fiilistelemään, en niinkään tekemään mitään. Ja sen huomaa, ruohokin on päässyt pitkäksi! Mutta olen ajatellut, ettei tämä saa olla stressaamisen paikka.”

Soile Aho viihtyy keinussa. Siirtolapuutarhassa seuraa pitää mäyräkoira Helmi.

Soile Aho

Raholan siirtolapuutarha

”Olen lapsesta asti asunut kerrostalossa. Ajatus siirtolapuutarhamökistä iti vuosikymmeniä, muttei se ollut mikään tavoitteellinen haave. Päiväkävelyllä törmäsin mökin myynti-ilmoitukseen. Mietin yön yli, ostopäätös syntyi seuraavana päivänä. Mökki on ollut minulla 9 vuotta.

Vanha siirtolapuutarhatyylihän oli se, että portilta meni käytävä mökille, ja kasvit olivat sulassa sovussa sikin sokin pihamaalla. Mökin näytössä huomasin täällä heti, että piha oli oikein siistissä kunnossa. Pihasuunnittelija oli ollut tekemässä sitä.

Mökkikin oli hyvässä kunnossa, mikä on tärkeää, kun yksin täytyy selvitä töistä. Pihassa kasvaa kirsikka- ja luumupuu, punaherukkapensaita, mustaherukka, karviaisia, omenapuita ja kaksi aidallista vadelmaa. Kasvihuoneessa on kurkkua, tomaattia ja yrttejä. Mansikat nostin nyt terassille.

Parasta on aistien sinfonia, jatkuva kukinta – kun yksi kasviryhmä lopettaa, toinen alkaa. Se on pelkkää flow’ta toukokuusta syyskuuhun. Kukkapenkissä on liljoja, jalopähkämöä, särkynyttä sydäntä ja pikkusydäntä, iiriksiä ja niin edelleen. Ja pian alkaa satokausi.

Negatiivinen puoli on se, että työn määrä yllätti. Ei se kuulunut haaveeseeni!

Lempiasiani puutarhassa on keinu. Siinä istuessa voi ihailla kättensä töitä. Meillä on Pyhäjärven rannassa siirtolapuutarhayhdistyksen sauna, joka lämpiää kesäisin pari–kolme kertaa viikossa.

Kasvipuolella kukat ovat ykkösjuttu, olen niin visualisti. Joka kevät pesen kasvihuoneen päältä ja alta juuriharjalla ja mäntysuovalla. Sitten uusitaan mullat ja taimet. Ajattelen aina, että hoh hoi, tämä on viimeinen kevät. Mutta on se aina ihanaa, kun saa oman maan kurkkua, tomaatteja ja mansikoita.

Mökeissä ei saa asua kokoaikaisesti, mutta niissä saa yöpyä. Tulin äitienpäivän tienoilla ja olen täällä koko kesän. En jaksaisi pitää kahta huushollia yllä, joten menen takaisin Pyynikille kotiin, kun syyssateet ja kylmä tulevat.

Täällä on 193 mökkiä, joten monenlaista porukkaa mahtuu sekaan.

Lähinaapurit täällä ovat todella mukavia. Koiran kanssa lenkkeillessäni jään juttelemaan ihmisille. Puhumme puutarhanhoidosta ja jaamme kokemuksia. Muilta saa hyviä neuvoja.

Hyvin paljon on niitä, jotka käyvät siirtolapuutarhassa vain tekemässä töitä. En ymmärrä sitä alkuunkaan. Minulle on tärkeää, että työ ja rentoutuminen ovat tasapainossa.

Voin tehdä hommia puoli tuntua ja sitten keittää kahvit. Sitten teen taas puoli tuntia, ja heitän keinuun huitsalleni nauttimaan ja katselemaan ohilipuvia pilviä.

Täällä on aivan vapaalla. Meikit, kampaukset sun muut unohtuvat.”

Raimo Heikkilän siirtolapuutarhapalstalla viljellään omat perunat.

Raimo Heikkilä

Litukan siirtolapuutarha

”Vanhemmillani oli yli parikymmentä vuotta siirtolapuutarhamökki täällä Litukassa, vähän matkan päässä tästä mökistä.

Isän poismenon jälkeen äiti möi mökin ja osti viikon päästä tämän. Mökki oli todella ränsistynyt. Olin äidille vähän vihainenkin, kun tuollaisen meni ostamaan. Sanoin, ettei tuollaista kehtaa katsella.

Aikani räpsätin, mutta sitten ajoin lautaa ja paneelia tänne. Laitoin mökin ulkoa kuntoon, uusin katonkin. Tuli siitä siedettävä. Maalaamista olisi sisällä ja kaikkea pientä, mutta kun se on kerran laitettu, kyllä se välttää.

Äiti oli jo vanha ja rupesi sanomaan, että hän antaa tämän minulle. Sanoin, ettei se nyt ihan niin mene, kun minulla on sisar myös. Sovittiin sitten sopiva hinta. Tämä on ollut minulla 12–13 vuotta.

En ole kummopinenkaan viherpeukalo, toisin kuin emäntä. Hän vähän katsoo päältä, että mitä täällä touhuan.

Perunaa on pidetty pihassa aina, ja jonkin verran on karviaista ja punaista viinimarjaa. Kukkia on myös. Aika vähän meillä täällä on kasvattamista.

Jos on vähän laiska liikkumaan, niin kaupunkilaiselle tässä parasta on se, että täällä on pakko tehdä. Kun ruumiillista työtä tekee tuntikaupalla helteellä, kyllä siinä aika puhki on. Itsekin olen vähän laiska lenkkeilemään, niin tämähän käy kuntoilusta.

Ei täältä voi olla montaa päivää pois, tai se näkyy heti. Tänäänkin tulin leikkaamaan ruohoa.

Öitä ei siirtolapuutarhamökissä olla oltu, vaan käydään kotoa Tesomalta täällä. Tehdään töitä niska limassa ja lähdetään pois. Ei me täällä kauheasti vain oleskella.”

Jaa juttu: