Dear Eki, olenko normaali?

Dear Eki, olenko normaali?

Kun Yle aloitti Vaakakapina-kampanjansa, ryntäsivät somen sankarit valistamaan, ettei ylipainoinen ole normaali eikä siitä pidä tehdä normaalia. Somen sankareille tyypilliseen tapaan näillä henkilöillä oli kova tarve määritellä normaalia ja jakaa ihmiset meihin normaaleihin ja niihin epänormaaleihin.

Normaaliin on vaikeampaa mahtua kuin kaapissa edelleen odottaviin 10 vuotta vanhoihin farkkuihin. Samaan aikaan normaaliin ei pidä mahtua liian hyvin, koska silloin ei erottuisi massasta. Tärkeintä onkin erottua massasta, ei massallaan.

Painoindeksi määrittelee normaalipainoisen, mutta jos asiaa tarkastellaan tilastollisesti, ylipainoinen on normaali. Yli puolet aikuisista suomalaisista on ylipainoisia. Ylipainon aiheuttamia terveydellisiä ongelmia ei tietenkään tule vähätellä, mutta myös pelkän painoindeksin tuijottaminen on ongelmallista. Useat lääketieteen ammattilaiset ovat todenneet, ettei painoindeksi yksistään kerro tarpeeksi yksilön terveydestä.

Painoindeksi on vain yksi tapa, jolla normaaliutta määritellään. Sen lisäksi sitä määritellään jatkuvasti näkymättömän näkyvästi. Milloin nainen on ollut rohkea laittaessaan bikinikuvan Instgaramiin, ja milloin balettia tanssiva teinityttö on kerännyt sosiaalisessa mediassa ihailua.

Vika ei ole niissä, jotka jakavat tekemisiään, vaan niissä, jotka tekevät näistä teoista uutisia. Niin kauan kuin jatkamme otsikointia tyylillä ”Katso kuvat! Hän on lihava, mutta hän tekee silti asioita!” teemme ylipainoisen ihmisen arkisista tekemisistä rohkeita urotekoja ja poikkeuksia, jotka ovat uutisen arvoisia. Nostamme teot jalustalle ja jatkamme näin erontekoa meidän normaalien ja niiden epänormaalien välillä.

Tärkeintä onkin erottua massasta, ei massallaan.

Kun ylipainoisen naisen bikinikuvista tulee sankariteko, alkaa todellisuus myös klikkiotsikoiden ulkopuolella muistuttaa otsikoiden todellisuutta. Bikineistä tulee kuin sankarin viitta. On täysin ymmärrettävää, että ylipainoiselle naiselle julkinen esiintyminen bikineissä voi olla pelottavaa, mutta sen ei tulisi olla.

Olemme rakentaneet todellisuuden, jossa on oikeus tuijottaa muita ihmisiä, jakaa heidät muotteihin ja tehdä päätelmiä näiden muottien perusteella. Emme ole enää pelkästään mielissämme elävän aineettoman “toisen” katseen alaisina, vaan vastassa on nyt konkreettinen katse, joka tallentaa todellisuutta älylaitteellaan. Kaiken yllä leijuu epämääräinen normaali, johon jokaisen tulisi mahtua.

Hallituksen norminpurkutalkoiden sijaan tulisikin aloittaa normaalinpurkutalkoot. Talkoissa voisimme purkaa turhia käsityksiä normaalista ja nostaa esiin erilaisia ihmisiä alleviivaamatta erilaisuutta.

Ylen Vaakakapina näyttää jo hyvää esimerkkiä. Se ei pyri määrittelemään normaalia, vaan se yrittää saada ihmiset suhtautumaan itseensä ja muihin kunnioittaen. Tällaisten asioiden tulisi toki olla aikuisille ihmisille itsestään selviä, mutta maailmassa, jossa vammaista matkiva herra nousee USA:n presidentiksi, on kai turhaa odottaa liikoja.

On täysin ymmärrettävää, että ylipainoiselle naiselle julkinen esiintyminen bikineissä voi olla pelottavaa, mutta sen ei tulisi olla.

Pelkät normaalinpurkutalkoot eivät kuitenkaan riitä. Öyhöttämisellään somen sankarit osoittivat myös toisen ongelman. Osa heistä ei ole huolissaan ainoastaan siitä, että ylipainoisista ollaan tekemässä normaaleja, vaan myös siitä, että tämä kaikki tehdään meidän verorahoillamme.

Vaakakapinan ja Yleisradion sijaan huomio kannattaisi kuitenkin kiinnittää päättäjiimme.

Päättäjien harteilla ovat ratkaisut, jotka koskevat muun muassa ruoan hintaa, sosiaali-ja terveyspalvelujen saatavuutta ja laatua, eriarvoistumisen ehkäisemistä ja koulutusta. Vastuu on tietenkin lopulta yksilöllä, mutta jos yhteiskunta ei kykene tukemaan sen jäseniä ja edesauttamaan ihmisten hyvinvointia, on syytä turha vierittää vain yksilön tai Yleisradion harteille.

Paremmin voiva yhteiskunta tuottaa paremmin voivia yksilöitä. Hyvinvoivassa yhteiskunnassa ei jatkuvasti tarvitse määritellä normaalia.
Otsikossa viitataan Erkki-Pekka "Eki" Helteeseen, joka piti legendaarista Bees & Honey -palstaa Suosikissa. Otsikon kysymykseen Eki varmaan vastaisi, että on parempi huolehtia hyvinvoinnistaan kuin pelkästä painostaan.

Jaa juttu: