Muistatko Roska-Clubin? Sitä oli perustamassa Dj Tremont, joka on tanssittanut konemusiikkikansaa 20 vuotta – kaikki alkoi Segasta ja Radiomafiasta

Muistatko Roska-Clubin? Sitä oli perustamassa Dj Tremont, joka on tanssittanut konemusiikkikansaa 20 vuotta – kaikki alkoi Segasta ja Radiomafiasta

Jotkut väittävät, että dj:t painavat lavalla vain nappia. Näin ei ole aina ollut, vai onko nykyäänkään? Kaksi vuosikymmentä levyjä soittanut Dj Tremont kertoo, miten konemusiikkiskene ja bileet ovat muuttuneet vuosien saatossa Tampereella ja maailmalla.

Kello on puoli kymmenen illalla. Astun pimentyneen illan varjosta sisälle Tampereen Club Tunneliin, jossa Tunnelin Konemusakeskiviikot -tapahtuma on pyörähtänyt käyntiin. Tapaan sisällä illan järjestäjän, veteraani-dj Tapio Toivosen. Tamperelainen on soittanut levyjä Dj Tremont -nimellä jo 20 vuotta.

Siirrymme klubin backstagelle, jossa Toivonen valottaa musiikkihistoriaansa.

Ensimmäinen keikka oli vuonna 1994 Harjuntaustan yläasteen diskossa. Dj Tremontin taru alkoi kuitenkin vasta pari vuotta myöhemmin. Tamperelaiset bilejärjestäjät, joihin kuului myös Toivosen veli, kiinnostuivat muoren miehen soittotaidoista ja musiikkimausta.

– Esiinnyin tällä nimellä ensimmäistä kertaa Turbo-bileissä 6. syyskuuta 1997 Tampereella Finlaysonilla tehdashallissa, Toivonen muistelee. Yleisössä oli satoja ihmisiä, ja mieleen muistuu monitorien puute dj-kopissa.

Monitorit auttavat dj:tä kuulemaan musiikin realiajassa ja selkeästi. Ilman niitä joutuu turvautumaan tanssilattian pa-kaiuttimien ääniin, jotka kimpoilevat muun muassa seinistä.

Konemusiikkiin keskittyvä dj kertoo, että musiikkigenreistä house, tekno ja trance soivat miehen keikoilla. Tampereella asuva ja tapahtumajärjestäjänäkin kunnostautunut Toivonen on soitellut uransa aikana klubeilla ja tapahtumissa ympäri Suomea.

Innostus konemusiikkiin ja musiikin miksaamiseen syttyi jo nuorena. Videopelejä lapsuudessa paljon pelannut Toivonen innostui Sonic the Hedgehog -pelistä pelatessaan Sega Mega Drivella. Kun pelin pääsi läpi, lopussa kuuli jokaisen kentän musiikit miksattuna yhteen. Se kuulosti hienolta.

Miksaaminen tarkoittaa dj-maailmassa sitä, että kappale pyritään vaihtamaan seuraavaan sulavasti, yleensä säätämällä kappaleet samaan nopeuteen ja vaihtamalla kappaletta äänenvoimakkuussäätimien avulla.

Samaan aikaan dj Eliot Nessin miksaukset edesmenneellä Radiomafialla herättivät Toivosen kiinnostuksen. Ness järjesti 1990-luvulla Suomen suurimpia konemusiikkitapahtumia. Hän myös soitti musiikkia vinyyliltä, mikä oli siihen aikaan outoa ja ihmeellistä rock-musiikin hallitessa maamme vinyylimarkkinoita.

Toivonen halusi ottaa selvää, miten musiikin miksaaminen tapahtui. Kipinä oli syttynyt.

Vuosi oli 1994 ja Toivonen oli kaksitoista. Nuori mies osti alkukantaiset cd-soittimet, jolla hän aloitti miksaamisen opettelun. Toivosen ystävä Mika Harjula eli Dj Mikado sai rippilahjaksi vinyylisoittimet, joiden saloihin kaverukset perehtyivät. Pojat kehittyivät ja pääsivätkin alaikäisenä soittamaan Tampereella. Molemmat keikkailevat yhdessä yhä.


Kahdenkymmenen vuoden jälkeen yökerhot elävät yhä sillä, että soitetaan uusimpia hittejä. Nykyään konemusiikin tarjonta on kuitenkin paljon suurempi kuin pari vuosikymmentä sitten.

– Ravintolat uskaltavat ottaa enemmän riskejä kuin ennen. Sosiaalinen media on helpottanut markkinointia suuresti, eikä enää olla pelkkien flyereiden varassa. Toivonen kertoo.

Helsinki on ollut aina Suomessa ykköskaupunki konemusiikin saralla.

– Tampere on vähän maalaiskylä verrattuna siihen, Toivonen kuvailee.

Tampere tulee Toivosen mielestä kuitenkin hyvänä kakkosena. Konemusiikkitapahtumia on aina järjestetty ympäri Suomea Rovaniemellä asti, tosin pienemmässä mittakaavassa.

Konemusiikki on sulautunut viimeisen kymmenen vuoden aikana enemmän valtavirtaan. Tapahtumat ovat suurempia, musiikin tuottajia on paljon enemmän ja artisteille maksetaan huimia palkkioita.

Maailma on muuttunut paljon: Ennen tiskijukaksi opetteleva joutui perehtymään biittimiksaamisen saloihin. Nykyään tietokoneella kappaleet saa synkattua samaan nopeuteen napin painalluksella.

– Ennen oli syntetisaattorit, nykyään läppärillä saa tehtyä kaiken. Kuka vaan voi ryhtyä tuottajaksi ja dj:ksi, Toivonen selostaa.

Vinyyli oli aikanaan Se Juttu, sillä soittivat kaikki. Toivosta viehätti vinyyleissä konkreettisten levyjen käsittely ja tekemisen meininki, kun kaikki piti tehdä manuaalisesti. Cd-soitinten yleistyessä 1990-luvulla Toivosta ärsytti, tuntui ettei cd-soittimilla soittaminen ollut "aitoa". Tänä päivänä herra soittaa pääasiassa cd-levyillä.

– Nykyään kaikki musiikki mahtuu muistitikulle. Jos keikkapaikalla on oikeanlaiset soittimet, et tarvitse kuin yhden tikun, jolle mahtuu kaikki, Toivonen kertoo.


Toivonen tunnetaan Tampereella omalaatuisesta tekemisen meiningistä, kuten Roska-Clubista. Neonväriset vaatteet ylle, nopeat lasit päähän, ja show käyntiin.

Tätä oli klubikonsepti (voit katsoa juttuun upotetulta videolta sen tunnelmia), joka oli kannanotto sille, että yökerhoissa soivat samat biisit illasta toiseen. Toivosen ja hänen kavereidensa konsepti teki saman, mutta veti homman täysin överiksi. Bileissä soivat ikivihreät kappaleet ja listahitit. Projektin taival kesti vuodet 2003–2006.

Sen jälkeen puhalsivat uudet tuulet.

Toivonen liittyi klubikonsepti Futuristicsiin. Ensin järjestettiin underground-bileitä. Toiminnasta alkoi tulla ammattimaisempaa, ja siirryttiin pikkuhiljaa ravintoloihin. Tapahtumia oli muun muassa edesmenneellä Tabu-klubilla ja Fat Ladyssa, jossa järjestettiin Stellar City -bileitä.

Nykyään Futuristics on lähinnä tuotemerkki, jota Toivonen pyörittää käytännössä yksin. Konseptin logoa näkee yhä Tampereen tapahtumissa.

Dj:n uraa miettiville hän korostaa aktiivisuuden merkitystä. Yksi keikka voi tuntua hienolta jutulta, mutta työtä vaaditaan jatkuvasti. Esimerkkeinä Toivonen nostaa Tamperelaisen hardstyle-tuottaja Zeegan ja trance-genren nousevan nimen Symon & Jayn. Molemmat pitävät seuraajistaan huolta päivittämällä aktiivisesti sosiaalista mediaa. Lisäksi joukosta on hyvä erottua.

– Löydä oma juttusi. Vaikka itselläkin se oma juttu on muuttunut monta kertaa, Toivonen muistuttaa.

Toivonen ei ole ikinä soittanut baarikeikkaa, jossa tultaisiin pyytämään toivebiisejä, vaikkapa Antti Tuiskua.

– Kaikki rispekti Antille ja Cheekille, mutta ei vaan ole mun juttu, mies tähdentää.


Uran varrelta löytyy myös kummallisia sattumuksia.

Eliot Ness oli Tampereella keikalla, ja aamun pikkutunneilla Toivonen päätyi esikuvansa kanssa jatkoille hotelliin. Aamulla he päättivät lähteä bingoon.

– Tuntui oudolta olla idolinsa kanssa pelaamassa bingoa mummojen ja pappojen seurassa pienessä hönössä, Toivonen naurahtaa.

Hyvä porukka ja viehätys musiikkiin ovat pitäneet Toivosta alalla pitkään.

Kuukaudessa soittokeikkoja kertyy noin kymmenen. Kesän lähestyessä keikat terasseilla yleistyvät. Toivonen kertoo, että äänimaailma muuttuu letkeämmäksi ulkoilmakeikoilla.

– Jos ette ole käyneet konemusiikkitapahtumissa, kannattaa kavereiden kanssa mennä katsomaan. Moni on yllättynyt siitä, kuinka kivaa tanssiminen ja musiikin kuuntelu on.


Haastattelu on osa projektia, jossa Voionmaan opiston toimittajaopiskelijat ideoivat ja toteuttivat juttuja Reunamediaan keväällä 2017.

Jaa juttu: