11-vuotias Altti Nuuttila on suunnitellut luonnonsuojelupuiston, jossa amurintiikeri saa olla rauhassa

Puistosta on syntynyt jo neljä versiota, eikä Nuuttilan kiinnostus luontoon lopu pienoismallien rakentamiseen.

Jos Altti Nuuttila voisi rakentaa luonnonsuojelupuiston, siellä eläimillä olisi mahdollisimman hyvä olla. Maasto olisi vaihtelevaa ja tilaa olisi paljon. Puistoon tulisi suomalaisia lajeja ja joitakin pohjolaan sopivia eläimiä, kuten amurintiikeri. Lisäksi lajeista olisi kävijöille runsaasti tietoa.

– Siellä voisi olla myös amurinleopardi, joita on luonnossa alle 80. Määrä on vähentynyt, koska niitä salametsästetään muun muassa turkisten takia, kuten tiikereitä, 11-vuotias Nuuttila pohtii.

Oikeastaan Nuuttila on jo suunnitellut puistoa jo vuoden. Pienoismallin eri versioita on syntynyt neljä, viimeisin on yli kolme metriä pitkä ja metrin leveä. Pienoismallin maastonmuodot noudattelevat melko tarkasti Nuuttiloiden kotimäkeä, ja projektia varten Altti on tutkinut maastokarttojakin.

Lisäksi hän on etsinyt tietoa eri eläinlajeista netistä ja kirjastosta. Jos sopivaa kirjaa ei ole löytynyt, Kuhmoisten kirjastoon on hankittu opuksia kaukolainaamalla. Suuri innoittaja on ollut myös Korkeasaaren eläintarha, jossa perheen kanssa on vierailtu useasti.

Äiti Minna Nuuttila hämmästeli pienoismalliprojektin edetessä, kuinka laajaksi se kasvoi.

– Altti on toisaalta ollut tiedonjanoinen ja utelias pienestä asti. Tämä on ollut hänen projektinsa kokonaan.

Altti kertoo, että välillä pienoismallin rakentamisessa on tullut ongelmia.

– Jos siihen on tullut jotain vikaa, olen tehnyt uuden. Tykkään suunnitella kaikkea, Altti kertaa.

Onneksi Nuuttilat asuvat suuressa, yli satavuotiaassa talossa, jossa on tilaa askarrella vaikka eri rakennuksissa.

Nuuttilat asuvat Kuhmoisissa. Perheen maalaistaloa ympäröivät metsät ja pellot. Nuuttiloilla on ollut lypsykarjaa, mutta nykyään tilalla keskitytään maanviljelyyn ja metsänhoitoon. Äiti Minna on koulunkäynninohjaaja. Altin lisäksi perheeseen kuuluvat Leevi, Olli-Pekka, Kalle ja Matleena. Kesäisin laitumella on hoitohevosia, ja Altti aloitti ratsastuksen viime syksynä.

Idea luonnonsuojelupuiston rakentamiseen syttyi, kun Nuuttilat kävivät Ranuan eläinpuistossa kesällä 2015. Altti Nuuttila on aina liikkunut luonnossa, joten ideoita voi etsiskellä metsässä samoillen. Alkusyksystä hän löysi eräällä retkellään pienen vesiputouksen, jonka äärellä on ollut mukava viettää aikaa.

Kaikki tieteeseen ja maailmankaikkeuteen liittyvä kiehtoo häntä, ja eläimet ovat erityisen lähellä sydäntä.

– Tykkään myös valokuvaamisesta, etenkin luontokuvauksesta, Altti Nuuttila kertoo.

Maailmassa on niin monta kiehtovaa paikkaa, joita tekisi mieli käydä tutkimassa. Nuuttila haluaa matkustaa muun muassa Norjaan ja vaikka Amazonille.

– Altti on herätellyt itse mielenkiintonsa luontoon. Hän tykkää esimerkiksi piirrellä maailmankarttoja, Minna Nuuttila kertoo.

Vanhempana Altti haluaisi tehdä töitä, jotka liittyvät luontoon ja eläimiin, miksei myös suunnitteluun ja valokuvaamiseen.

– Esimerkiksi tehtaita voisi kehittää niin, että niissä käytettäisiin enemmän uusiutuvaa energiaa. Taloihin voisi suunnitella ruohotasanteita ja hyödyntää puiden istuttamista vaikka kerrostalojen terasseillekin, Nuuttila pohtii.

Sitä odotellessa voi suunnitella lisää luonnonsuojelupuistoa.

– Tärkeintä on, etteivät ihmiset mene vain toljottamaan eläimiä, vaan heille tarjotaan myös tietoa luonnosta. Ja eläimillä täytyy olla paljon tilaa.

Altti Nuuttila

  • Asuu äitinsä, isänsä ja Leevi-veljen kanssa Kuhmoisissa. Perheen muut lapset asuvat omillaan.
  • Viidennellä luokalla
  • Pitää koulussa etenkin luonnontieteellisistä aineista, liikunnasta ja kuvaamataidosta.
  • Harrastanut jalkapalloa, nykyään käy ratsastustunneilla. Kavereiden kanssa ulkoillaan ja pelataan esimerkiksi Pokemon Go -peliä.
  • Opiskellut eläimistä ja luonnosta vierailuillaan muun muassa Vapriikissa, Helsingin luonnontieteellisessä museossa, Korkeasaaressa ja Kolmårdenin eläintarhassa.
Juttu on viimeinen osa Reunamedian ja Raja Tuotannon yhteistyöprojektista Art of Doing – Tarinoita intohimosta. Lue lisää projektista täältä.

Jaa juttu: